Wat is oedeem?

Oedeem is een ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel. Dit kan gebeuren als het lymfestelsel beschadigd is (bijvoorbeeld door een operatie) of als er geen lymfevaten of -kleppen zijn (primair of secundair lymfoedeem). Als je oedeem hebt, kan je last hebben van zwelling, een stug of zwaar gevoel, pijn, tintelingen en soms zelfs veranderingen in de huid. Als het niet behandeld wordt, kan het vervelende klachten geven.

Soorten oedeem

Veneus oedeem is vochtophoping als gevolg van veneuze insufficiëntie, waarbij er vloeistof via de aderwanden in het weefsel lekt door bloedstuwing in de aders. Klachten zijn zwelling en pijn, wondgenezing is vaak slecht. Lipoedeem (vetzwelling) is ook bekend als pijnlijk ‘vetsyndroom’. We zien veelal vetophoping op de heupen en benen. Lipoedeem wordt vaak verward met obesitas. Klachten zijn pijnlijke en soms ook koude benen en armen. Afvallen lukt zeer moeizaam.

Behandelingen

Bij Hammer Fysiotherapie kunnen we verschillende behandelingen aanbieden voor oedeem, afhankelijk van de specifieke behoeften. Deze behandelingen kunnen onder andere bestaan uit manuele lymfedrainage, zwachtelen of bandageren, therapeutische elastische kousen, andere compressiehulpmiddelen of lymfetaping. Onze ervaren fysiotherapeuten zullen met je samenwerken om de behandeling te kiezen die het beste bij jou past.